SSR befarar tystnad i fjällen

Samernas Riksförbund är rädd att fjällområdet blir utan mobiltelefontäckning. Orsaken ett beslut av länsrätten i Stockholm som innebär att företaget Nordisk Mobiltelefoni inte får utnyttja hela bandbredden i det gamla NMT 450 nätet. SSR kräver nu att Post- och Telestyrelsen överklagar länsrättens dom.

För ett par år sen köpte Nordisk Mobiltelefoni frekvenstillståndet för NMT bandet. Från början fick man bara en del av bandet då Telia behövde resten till dess att deras 450-band skulle stängas.

Det stängdes nu vid årsskiftet och tidigare i höstas beslutade Post- och Telestyrelsen (PTS) att Nordisk Mobiltelefoni nu skulle få ta över alla frekvenser i bandet. Men ett annat företag, Generic Mobiles överklagade och länsrätten upphävde PTS beslut, en motivering var att fler företag ville in på NMT bandet.

- Vi har i ett brev till PTS understrukit att det är oerhört viktigt att vi har en fungerande kommunikation i fjällvärlden och hela Sápmi, säger SSR:s förbundsdirektör Anders Blom.

Tester av telefoni planerade

Nordisk Mobiltelefoni säger sig ha satsat en halv miljard på att digitalisera NMT nätet till 3G standard. Man har redan igång mobilt bredband och hade nu med tillgång till hela bandet tänkt utöka med mobiltelefoni. Samernas Riksförbund har haft kontakt med Nordisk Mobiltelefoni som med hjälp av renskötare nu under våren skulle börja testa mobiltelefonin i fjällen.

Men nu när företaget inte får hela bandbredden så hänger frågan i luften. Nordisk Mobiltelefoni anser att lönsamheten blir för dålig med flera aktörer på samma nät och säger sig inte vilja fortsätta satsa om man inte får tillgång till hela NMT bandet.

Viktigt

På SSR är oron därför stor att fjällområdet blir utan mobiltäckning. SSR hänvisar till behov för såväl rennäring som turistförtagare och vill att PTS ska överklaga länsrättens dom så att Nordisk Mobiltelefoni får hela bandbredden på NMT.

- Jag hoppas att PTS inser hur viktigt det är för renskötare och andra som färdas i regionerna att det finns en fungerande kommunkation. Idag finns det bara ett företag som visat ambitioner att ha en bra både telefoni- och bredbandstäckning i hela Sápmi och det är Nordisk Mobiltelefoni, säger Anders Blom.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: