Dyrare renfoder oroar renägare

Renbetet är på sina håll ganska dåligt för tillfället. Några samebyar har redan aviserat att det kan bli aktuellt att utfodra renarna på grund av låst bete. Samtidigt har priset på renfoder stigit med över 40 procent. Olle Larsson från Ran sameby är bekymrad.

Rans sameby i Västerbotten har en av sina vintergrupper i närheten av Sävar vid E4.an. Samebyns ordförande Olle Larsson är ute med skotern och samlar ihop en skock renar till den stora hjorden och jag får tag på honom vid Bäcksjön, en mil norr om Umeå.

Olle Larsson är svettig efter att i två dagar ha försökt få skocken mot E4.an. Det är svårt eftersom det är så lite snö och renarna sprider sig över stora områden.

Han hoppar av skotern och skyfflar undan den blöta nysnön med foten. Han visar hur gammal snö här och var har bildat isskorpa under den decimetertjocka nysnön.

Dåligt bete överlag

Även på andra håll är det isiga marker och dåligt bete. Det säger SSR:s förbundsdirektör Anders Blom som hittils varit i kontakt med hälften av samebyarna.

- Det är inte lika dåligt som förra året, men det blev en skarbildning här före jul som har inneburit att renbetet är låst på vissa områden.

Hos Olle Larsson är det för tillfället ingen krissituation men det kan snabbt bli.

- Om det nu börjar regna rikligt några timmar och sedan blir det kallt då kan det bli helt låst.

Skulle man behöva utfodra på grund av låst bete så blir det jobbigt. Foderpriset har nämligen stigit med över 40 procent. Renfoder tillverkas av spannmål som blivit mycket dyrare senaste året, därför har också foderpriset stigit.

Förstår oron

I Sverige finns två renfoderproducenter, Fodercentralen och Lantmännen som bägge två ligger i Holmsund. Lars Holmlund är platschef på Fodercentralen och han förklarar att efterfrågan på spannmål ökat kraftigt i världen och framförallt i Asien. Och eftersom spannmålsodlarna länge ansett sig få för lite betalt så har dom inte odlat så mycket, det har lett till dålig tillgång på spannmål och därmed ökade priser.

- Tyvärr så har priserna aldrig stigit så mycket under mannaminne och det har skett under en period då renägarna inte köper foder så jag kan föstrå att de är chockade, det kan inte kännas kul, säger Lars Holmlund.

Utfodring skrämmer

Än så länge slipper Olle Larsson utfodra, men varje morgon vaknar han i ovisshet.

- Man har hjärtat i halsgropen varje dag då man kliver upp och ser på termometern och vad det är som kommer uppifrån, om det är regn eller snö.

Och med kraftigt höjda foderpriser så är utfodring inget Olle Larsson vill ens fundera på.

- Det vågar jag inte ens tänka på, det vore ju hemskt.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: