Utan jämställdhetsplan - inga pengar från kulturrådet

Organisationen RUSA, Rätten för urfolk samerna, står utan bidrag från sametingets kulturråd i år. Orsaken är att RUSA inte skickade med någon jämställdhetsplan när organisationen ansökte om pengar.

Kulturrådet kräver att dom organisationer som ansöker om pengar ska redovisa sina jämställdhetsplaner. Men RUSA:s ordförande Nils Walkeapää tycker det är fel och han menar att den samiska kulturen inte behöver några jämställdhetsplaner:

”Onödigt med jämställdhetsplaner”
Den första november 2007, skulle ansökan om bidrag från sametingets kulturråd vara inne. En av de sökande var alltså organisationen Rusa som fick avslag på grund av utebliven redögörelse för hur de arbetar för jämställdheten. Nåt som är helt onödigt enligt Nils Valkeapää.
 - Vi tycker att det är onödigt att skicka sånt som inte har något större värde. Man behöver inga jämställdhetsplaner inom den samiska kulturen, vi jobbar alla för den, det hör  till den samiska moralen, säger Nils Valkeapää.

Håller delvis med
Kulturrådets ordförande Per-Gustav Labba håller med Nils Walkeapää till viss del.
 - Men man har tydligen ansett på sametingets plenum att det är viktigt. Det är plenum som har beslutat så, säger Per-Gustav Labba.
Och varför just en jämställdhetsplan är en viktig del i ansökan kunde inte Per-Gustav Labba ge något annat svar på annat än att kravet finns och måste uppfyllas.
 - Det ingår i ansökan att man ska ha det, säger Per Gustav Labba, ordförande för Sametingets kulturråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: