1 av 2
Ingrid Inga
2 av 2
Per-Gustav Labba

Kulturrådet går emot plenums beslut

Kulturrådet har brutit mot plenums beslut och gett de samiska tidningarna 715 000 kronor mer i verksamhetsbidrag än vad Sametingets plenum har beslutat. Samtidigt står samiska biblioteket utan dom 715 000 som regeringen öronmärkt för den verksamheten.

Ingen nämnd, styrelse eller förtroendevald kan ändra på det plenum har beslutat menar Ingrid Inga, styrelseledamot i Sametinget.

- Det är någonting som vi i styrelsen måste titta på om det är så. Plenum är ju det högsta beslutande organet och övriga organ har ju att följa plenums beslut, säger Ingrid Inga

Svårt med kravet
Enligt Kulturrådet ordförande Per-Gustav Labba så har de samiska tidningarna haft svårt att leva upp till kravet på att 25 procent av innehållet ska vara på samiska. Därför ville kulturrådet ge en extra summa pengar till deras verksamhet i år.

Sametingets plenum har beslutat att två miljoner kronor ska avsättas till samiska tidningar varje år fram till 2009. Men i år har de fått 715 000 kronor mer än så.

Mindre pengar
Förutom att kulturrådet i och med det har brutit mot plenums beslut så innebär det också att någon annan verksamhet kommer få mindre pengar, eller bli helt utan i år.

Vilken verksamhet det blir kan inte Per-Gustav Labba svara på.
- Det blir ju mindre till alla verksamheter vi ger bidrag till säger han.

Samtidigt som tidingarna får mer pengar står samiska biblioteket fortfarande helt utan. Trots att regeringen beslutat att öronmärka en summa till just den verksamheten.

Ingen ansökan
Att de inte har fått några pengar motiverar Per-Gustav Labba med att det inte kommit någon ansökan från biblioteket. Men det är nåt som inte ska behövas enligt Ingrid Inga som sitter i sametingets styrelse.

Och att summan som biblioteket skulle få, 715 000, är identisk med extrasumman som tidningarna fått kommenterar Per-Gustav Labba så här.
 - Det kan vara en tillfällighet, men just nu är jag inte så uppdaterad på dom där summorna. 

Inte heller Ingrid Inga kan idagsläget säga något om siffrorna.
 - Jag kan ingenting säga förrän jag tagit reda på lite mer om det är den summan som biblioteket skulle ha. Det får vi titta på, säger Ingrid Inga

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Fler artiklar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".