1 av 3
Klicka för att få större bild
2 av 3
Lars-Anders Baer
3 av 3
Sara Larsson

Fortsatt lågt förtroende för sametinget

Förtroendet för sametinget är fortsatt lågt. Det visar opinionsundersökningen som SR Sameradion och SVT Sápmi har gjort.  Fyra av tio samiska väljare har lågt eller mycket lågt förtroende för Sametinget.

37 procent har alltså svarat att de har lågt eller väldigt lågt förtroende för sametinget. Och nästan 40 procent att de är varken nöjda eller missnöjda.

Om man jämför siffrorna med sameradions undersökning från 2005 så ser det inte mycket bättre ut. Lika många svarade då att de hade lågt förtroende för sametingets arbete under den gångna mandatperioden. Och siffran för de som hade högt förtroende har minskat från 30 procent 2005 till 24 procent i dag. 

Behövs mer
Sametingets styrelseordförande Lars-Anders Baer menar att det tar tid att arbeta upp ett förtroende

- Vi hade bottennoteringar i början av 2000-talet. Det har väl repat sig lite men det visar väl att det behövs mer från sametingets sida för att få det fulla förtroendet, säger Baer

Mer jämställt
Sara Larsson, styrelseledamot i sametinget för min geaidnu, har en känsla av att förtroendet för sametinget har blivit bättre de senaste åren, men hon tycker ändå att det tråkigt att siffrorna fortfarande är så låga.  

Och Sara Larssons lösning på problemet är att se till att sametinget blir mer jämställt.
 - Med fler kvinnor och ungdomar blir det en sundare samtalston i sametinget. Om man har fler olika politiker får man en bredare verksamhet och då kan många samer känna att sametinget arbetar för mig, säger Sara Larsson

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Fler artiklar om opionsundersökningen


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista