Idivuoma

Ord mot ord gällande förskingringsmisstanke i Idi Vildmark

Polisen är ännu inte färdig med undersökningen om misstänkt förskingring av en tidigare anställd vid turistföretaget Idi Vildmark, i Idivuoma. Enligt polisen står ord mot ord mellan den misstänkte och företagets ägare.

Hans-Olof Landström vid polisen i Kiruna säger att man förhört en person som misstänks för förskingring och han räknar med att överlämna förundersökningen till åklagaren i februari.

Nya förhör

Innan jul berättade vi om om turistföretaget Idi Vildmark i Idivuoma, som bland annat arrangerar jakt- och fisketurer för besökare. Då framkom att företaget var skyldigt flera hundra tusen kronor i skatter och avgifter. En del av skulderna var redan i kronofogdens händer.

Till saken hör att företagets norska ägare Stig VVallerheim hade anmält sin tidigare platschef, efter ett underskott på flera hundra tusen kronor. Hans Olof Lanndstøm vid kirunapolisen säger att de har hållit förhör i saken, men där har det kommit fram nya upplysningar som gör att det måste hållas ytterligare förhör.

- Vi måste göra kompletterande förhör för att styrka Wallerheims uppgifter.

Ord mot ord

Landström vill inte säga så mycket om undersökningen så här långt, men han menar att förhören visar att ord står mot ord.

- Wallerheims och den misstänktes uppgifter stämmer inte överens, de har motstridiga uppgifter.

Ägaren av Idi Vildmark Stig VVallerheim, vill inte ställa upp på en bandad i sameradion. Men han säger att företaget har fått in färskt kapital och att skulderna nu uppgår till endast 40.000 kronor i skatter och avgifter. Detta bekräftar Skattverket, men där säger man att skulden är på 50.000 kronor.

Klar i februari

Sameradion lyckades dock inte få upplysningar om företaget är skyldig lön till anställda eller tidigare anställda. Landström vid kirunapolisen säger att de ytterligare planerade förhören kommer att genomföras i februari.

- Efter det ska jag delge åklagaren den här sammanställningen så att dom får fatta ett beslut.

Håkon Isak Vars
sameradion@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".