1 av 2
Huvudpersonerna Elisabeth Nejne Vannar, Aina Jonsson och Lisa Omma
2 av 2
Kine Boman <br>Foto: Filmatéljen
Göteborg

Hjordeliv lockar stor publik på internationell filmfestival

Samisk film är just nu högaktuell. Filmen om Kautokeinoupproret har haft premiär i Norge och i Enare har filmfestivalen Skábmagovat precis avslutats.
En av filmerna som haft premiär för större publik är dokumentären Hjordeliv, som just nu visas på Göteborgs filmfestival.

Regissören Kine Boman beskriver Hjordeliv som en film som är fylld av väldigt mycket kärlek och passion, men samtidigt också stor smärta.

– Smärta för den här tunga känslan som vilar på bröstet när man inte vet ifall allt kan försvinna i morgon, och den här tunga känslan när man blir ifrågasatt, säger Kine Boman.

Tre samiska kvinnor
Sedan Nordmalingmålet togs upp i Umeå tingsrätt hösten 2005 har Kine Boman arbetat med filmen Hjordeliv. En dokumentär om tre samiska kvinnor inom renskötseln i tre olika samebyar.

Aina Jonsson, Elisabeth Nejne Vannar och Lisa Omma kämpar mot fysiska såväl som rättsliga hinder för att kunna fortsätta arbetet med renarna.

Slutsåld premiär
Filmen hade smygpremiär i Jokkmokk men visas nu för en bredare publik på Göteborgs internationella filmfestival. Hjordeliv sålde slut inför premiären och Kine Boman är glad att så många velat se hennes porträtt från Sápmi.

– Det känns jätteroligt och jag har fått väldigt positiv respons, säger Kine Boman. 

Filmen kommer även att visas under Jokkmokks marknad.

Elin-Anna Labba
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".