1 av 2
Klicka för att få en större bild
2 av 2
Håkan Jonsson

Majoritet av samerna vill inte ha rättigheter knutna till samebyn

Över hälften av samerna i Sverige tycker inte att samiska rättigheter ska vara knutna till samebyarna. Det visar SR Sameradions och SVT Sápmis opinionsundersökning.
Det här är siffror som glädjer Håkan Jonsson, partiledare för jakt- och fiskesamerna.

- Det här har varit våran viktigaste fråga sen vårt parti startades. Vi har ju märkt en tydlig trendförändring att fler och fler ser problemen med att man har rättigheter bunden till samebymedlemskap

Om det inte ska vara knutet till medlemskap i sameby vad är alternativet?

- Rättigheterna ska ligga hos samerna som folk. Det är orimligt att man som idag föds in i samebymedlemskap och alla andra får stå utanför och titta på men självklart ska ha samma rättigheter, säger Håkan Jonsson

Jaga och fiska
Förutom rätt att bedriva renskötsel, så får man som samebymedlem idag exempelvis jaga och fiska för husbehov, ta slöjdmaterial från naturen och bygga renvaktarstugor.

I vår opinionsundersökning - där 323 personer i sametingets röstlängd svarat - så tycker 2 av fem eller 37 procent att det är bra som det är med rättigheterna knutna till samebymedlemskapet.

Men drygt hälften av de som svarat - 55 procent - tycker inte det.

Mer diskussion
Samernas riksförbund företräder dom flesta samebyarna och förbundsjuristen Malin Brännström tycker att siffrorna framförallt visar på att man måste ha en diskussion om hur man ska lösa det här i framtiden.

- Det är en viktig intern samisk diskussion om vem som ska ha rättigheterna  och hur det ska utformas.

 - Jag har uppfattat det så att samebyn ändå är plattformen för hur dom samiska rättigheterna ska organiseras. Det är många samebyar som har ett pågående arbete om att öppna upp för fler att bli medlemmar i samebyarna, säger Malin Brännström

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".