Utdragen tvist i Könkämä

I Sveriges nordligaste sameby Könkämä, har man nu i tre år bråkat om renar som då fraktades till samebyn från Norge. Nu blir den här tvisten domstolssak för andra gången.

Bakgrunden till konflikten är att Oddvar Sara fick en miljon av norska staten för att avveckla sitt renskötselföretag på norska sidan. Istället för att slakta alla renarna så fraktades drygt 150 renar över gränsen till Sverige och till den nordligaste samebyn Könkämä. Renarna fraktades dit under fruns namn, hon har renmärke i Könkämä.

Men inte alla var positiva till det. Därför anmäldes Inger Berit Wasara Sara till polisen för att olaglig införsel av renar från Norge. Domen blev att Inger Berit Wasara Sara har renskötselrätt i samebyn och att hon inte gjort något fel.

Överklagades
Till saken hör att samebyn godkänt 2004 års årsredovisning, trots att alla inte skrivit på och godkänt den. Dessutom bestämdes ett högsta renantal för Wasara Sara. Men det här godkände inte familjen och några i styrelsen. Det här överklagades till länsstyrelsen. Länsstyrelsen ställde sig dock på samebyns sida.

Inger Berit Wasara Sara har inte har fått hela sitt renantal godkänt av samebyn och får då inte heller full rovdjursersättning.

Sametinget godkände 
Länsstyrelsens beslut överklagades till kammarrätten som kom med beskedet att både samebyns och länsstyrelsens beslut inte gäller. Det innebär att samebyns årsberättelse från 2004 inte godkändes av kammarrätten och Samebyn måste återigen utreda frågan.

Men nu har sametinget fått förvaltningsansvar för rennäringen och frågan på sitt bord. Sametinget godkände årsberättelsen trots att alla i styrelsen inte var överens. Det här överklagades av dem som inte skrivit under årsberättelsen. Men sametinget håller fast vid beslut.

Överklagat - igen
Det senaste är att det hela är överklagat igen. Nu till länsrätten. Det skedde i början på det här året.
Det är de som inte skrivit på årsberättelsen som överklagar sametingets beslut. Det för att sametingets inte följer kammarrättens dom.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".