1 av 2
Helene Petersson
2 av 2
Liselott Hagberg
Stockholm

Bättre samarbete mellan sametinget och regeringen eftersträvas

Svenska riksdagsledamöter vill se ett mer jämställt förhållande mellan regeringen, riksdagen och sametingets politiker. Och nu vill dom ta fram ett regelverk, liknande den som finns i Norge mellan sametinget och stortinget.

Genom att ta fram ett regelverk liknande den som finns i Norge tror Helen Pettersson, socialdemokratisk riksdagsledamot, att de samiska frågorna kommer att tas på allvar.

– Man tvingas till ett samarbete, man kan inte skylla på den ena eller den andra utan man jobbar gemensamt och jag tror det är jätteviktigt i de här frågorna, säger hon.

Seminarium  
Samiskt informationscentrum tillsammans med Norden i fokus, nordiska ministerrådets informationskontor i Stockholm, anordnade ett seminarium om aktuella samefrågor för riksdagsledamöterna.

Inbjudna föreläsare var bland annat Sven Roald Nystö, före detta sametingspresident i Norge, som bland annat beskrev hur sametinget kontra stortinget fungerar i Norge. Och hur viktigt det är att sametinget ses som en jämställd part i överläggningar med varandra.

Kritiska röster
Sedan sametingets tillkomst i Sverige har kritik om att sametinget egentligen inte har någon reell makt och att statsmakterna inte tar samtingspolitikerna på allvar.

Per-Mikael Utsi, partiet guovssunásti, är en av kritikerna till hur överläggningarna mellan sametinget och regeringen fungerar i dag.

– Vi har ju inga konsultationer över huvud taget, och inte på ett sätt där sametinget över huvud taget respekteras, säger Per-Mikael Utsi.

Missnöjd 
Inte heller min geaidnus Sara Larsson som sitter i sametingets styrelse är nöjd med förhållandet mellan regeringen och sametinget.

– Det är inte bra därför att det betyder att jag som högsta ansvarig politiker i sametinget måste diskutera mitt folks framtid med tjänstemän i det svenska regeringskansliet, och det tycker jag inte är en lämplig nivå, säger hon.

Viktigt med jämlikhet 
Den folkpartistiske riksdagsledamoten Liselott Hagberg har länge varit engagerad i de samepolitiska frågorna, även hon ser ett problem i förhållandet mellan sametinget och regeringen.

– Vi måste se en jämlikhet i det hela, storsamhället kan inte välja ut vissa samiska frågor utan det måste finnas en möjlighet för sametinget som institution att yttra sig i de frågor som sametinget är viktiga, säger Liselott Hagberg. 

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".