Rose-Marie Huuva

Massiv kritik mot samiska teatern

Nu riktas massiv kritik mot samiska teatern, efter det blivit känt vilka som styrelsen föreslagit till teaterchefsjobbet.
Rose-Marie Huuva efterlyser nu åtgärder från sametinget eller kulturdepartementet.

Kandidaterna till teaterchefsjobbet kan inte samiska och har för dåliga kunskaper om den samiska kulturen, kritiserar samiska kulturarbetare. En av dom är skådespelaren Cecilia Persson.

– Jag tycker att det är viktigt att vi börjar sätta värde på den samiska kompetensen, säger hon.

Samiska en merit 
När samiska teatern sökte ny chef så stod det i annonsen att chefen förutom att främja samisk teaterverksamhet, även ska spegla och debattera samisk kultur och samhällsliv samt främja det samiska språket. Kunskaper i samiska skulle räknas som en merit.

10 stycken sökte jobbet och nu är två kvar i diskussionen. Det är Sven Henriksen, skådespelare vid Nordlands teater i Norge, som även varit med i de samiska föreställningarna Hamlet och Mac Beth på isteatern i Jukkasjärvi. Och Lena Engqvist, skådespelare vid Västernorrlands teater.

Riskerar tappa publik
Maj Doris Rimpi var med och startade upp den samiska teaterverksamheten på svenska sidan och hon menar att teatern riskerar tappa sin samiska publik.

– Då går det ifrån folkmun att det bara är någon stockholmare som styr det där, det är ingenting att gå på, det har jag hört tidigare, säger Maj Doris Rimpi.

Efterlyser åtgärder
Författaren Rose-Marie Huuva är förvånad över dom
föreslagna namnen - eftersom hon säger sig veta att minst en av de andra sökandena är en erfaren teaterarbetare som kan samiska och har goda kunskaper om den samiska kulturen. Och Huuva efterlyser åtgärder från högre ort.

– Jag skulle vilja nu att sametinget eller kulturdepartementet tillsätter en utredning om styrningsmodellen för den här samiska teatern, det kanske är dags att ändra hela styrningsmodellen.

– Vad ska vi med det här samiska språket och kulturen om det aldrig blir meriterande, då kan vi lägga ner, då kan vi kalla det för svensk teater, säger Rose-Marie Huuva.

Inga kommentarer 
Samiska teaterns styrelseordförande Per-Nila Stålka säger till sameradion att han inte vill kommentera saken mitt under en rekryteringsprocess.

– När styrelsen har bestämt sig så kommer nya chefen att presenteras, och om det då finns kritik så ställer jag gärna upp och svarar, säger samiska teaterns styrelseordförande Per-Nila Stålka.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Ann-Kristin Simma
ann-kristin.simma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".