Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Het inledning på plenumet i Pajala

Det hettade till direkt vid sametingets plenum i Pajala. Renägarförbundet,(RÄF), riktade misstroende mot kulturrådets ordförande Per-Gustav Labba, samelandspartiet. Plenum ska behandla misstroendet senare i veckan.
Det var redan under punkten extra ärenden som frågan om misstroende mot Per-Gustav Labba, samelandspartiet, kom upp. Frågan väcktes av renägarförbundet genom ordföranden Per-Mikael Utsi. Enligt renägarförbundet har kulturrådet brutit mot gällande regler genom att minska på bidragen till vissa samiska organisationer med mer än tio procent - mot gällande regler. Egna ändringar Renägarförbundet, Samerna och Samernas riksförbund SSR är tre organisationer som fått kraftigt minskade anslag och enligt RÄF har besluten gjort allvarlig ekonomisk skada för samiska organisationer. Enligt Renägarförbundets förslag om misstroende har Labba också gjort egenhändiga ändringar i protokollet för kulturrådets sammanträde i december. Räknats om Ändringen består i att ordföranden Labba har bytt ut ordet ”grundbidrag” till ”medlemsrelaterat bidrag” och därigenom gjort det möjlig att besluta om en kraftig nedskärning av organisationsbidragen. - Bidragen har räknats om på ett sätt som kulturrådet aldrig har beslutat om, säger Per-Mikael Utsi. Behandlas sist Ingen i plenum motsatte sig att misstroendet behandlas och därför kommer en misstroendeomröstning att hållas i slutet av veckan – trots att sametingets arbetsordning saknar rutiner för misstroendeförklaringar. -Labba har fått allvarlig kritik från många håll. Därför är det motiverat med en misstroendeförklaring, säger Per-Mikael Utsi. Per-Gustav Labba vill inte kommentera misstroendeförklaringen från renägarförbundet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".