1 av 2
Paul Kostich, chef för Transun.
2 av 2
Kirunas kommunalråd Kenneth Stålnacke
Karesuando

Engelskt företag vädjar - vakna upp!

Engelska turistföretaget Transun vill utveckla gränsbyn Karesuando till ett turistparadis. Finska turistrådet har redan lovat medel, liksom Lappi län och Enontekio kommun i Finland. Men i Sverige möts företaget enbart med tystnad.
– Det är som om alla ligger i vinterdvala som björnen, säger Paul Kostich chef på Transun.

Då menar han hela samhället. Han tar Kirunas kommunalråd Kenneth Stålnacke som exempel. Stålnacke skulle träffa företaget i december men ställde i sista minut in resan, enligt Paul Kostich. Men Stålnacke försvarar sig med att bolaget hörde av sig med så kort varsel.

– Vi applåderar verkligen att det finns entreprenörer som vågar och vill och satsar.

– Är det nåt vi kan göra så ska vi naturligtvis titta på det, jag vill inte säga nej, jag har ju inte ens sett någon förfrågan ännu, säger Kenneth Stålnacke.

Marknadsföringen viktig 
Företaget Transun skulle vilja bygga turistcenter, bygga ut hotell, hundspannscenter och så vidare. Men marknadsföringen är också viktig. Och Finland är på tå och satsar också på att marknadsföra den samiska kulturen och finska sápmi i England - det på lokal nivå men också nationellt.

Medan svenska motsvarigheten Visit Sweden som har ansvar för turistsatsningar utomlands i Sverige inte lyft ett finger, enligt Paul Kostich.

Riksgränsen och ishotellet 
Bitte Olsson är informationsansvarig på visit Sweden hon berättar att man ifjol hade 160 miljoner i sin budget. Och att man hitintills bedömt att det bland annat är Riksgränsen och ishotellet som har ett internationellt intresse.

– Vi är naturligtvis öppna för alla typer av förslag, men ännu så vet vi för lite om vad den här satsningen innebär, säger Bitte Olsson.

Finlands turistråd har redan lovat ställa upp säger Kostich. Han ber att det lokala samhället i Karesuando ska vakna.

– Det är dags att vakna och se möjligheterna som finns, säger Paul Kostich.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".