Sametingets beslut i Könkämä-tvisten ifrågasätts

Det råder konflikt inom Könkämä sameby gällande renar som förts in i samebyn från Norge. Problemen är så stora att även sametinget har gått in och tagit ställning i frågan.
Samtidigt jobbar Könkämä samebys ordförande, Kristina Hotti, som administratör för rennäring på sametinget. Nu ifrågasätts om det går att lita på sametingets beslut i Könkämä-tvisten.

Det har i flera år varit strid inom Könkämä sameby om införsel av renar från Norge. Det är två kvinnor, som har infört sina renar till var sin sida. Likheten mellan de två händelserna är stor, men samebyn har tagit två olika beslut i saken.

Två olika fall 
Den ena kvinnan är från Kautokeino, men är ingift i Könkämä. Hon hade sina renar hos sin bror, som bedrev renskötsel i Kautokeino. Då han avvecklade sin renskötsel, tog kvinnan sina renar till Könkämä sameby, där hennes man bedriver renskötsel. Det har samebyn godkänt.

Också en annan kvinna, Inger Berit Sara från Kuttainen, men nu boende i Kautokeino, tog sina renar till Könkämä sameby, där hennes bröder är renskötare. Det efter att hennes man Oddvar Sara avvecklat renskötseln i Kautokeino. Men det har samebyn inte godtagit.

Arbetar på sametinget 
Samebyns ordförande, Kristina Hotti, är emot att Inger Berit Sara får ta sina renar till samebyn. Sametinget har stöttat samebyn och Hotti i saken. Men Hotti jobbar på sametinget med saker som har just med renskötsel att göra, som den saken hon och hennes sameby strider om. Oddvar Sara undrar om man kan lita på sametingets beslut i saken.

– Även om Hotti inte direkt tar beslut i den här frågan, kan hon påverka de andra till ett beslut. Dom jobbar dagligen ihop på sametinget, och hon har framfört sin version till sina kollegor som fattar beslut i saken, säger Sara.

Sametingets beslut ska upp i Länsrätten, och det blir den andra gången som samma sak kommer upp i rätten.

Sameradion lyckades inte få någon kommentar från Könkämäs ordförande Kristina Hotti.

Håkon Isak Vars
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".