Efter fem år lämnar Leif Isak Nilut posten som president för det samiska fotbollsförbundet

Nilut lämnar samiska fotbollsförbundet

Presidenten för det samiska fotbollsförbundet, Leif Isak Nilut avgår. Han har meddelat förbundet att han inte fortsätter efter den här mandatperioden.

Efter fem år så lämnar Nilut presidentposten av två orsaker. Den ena är att Nilut känner att han misslyckats med att hitta samarbetspartners och sponsorer till fotbollsförbundet och därigenom säkra den grundläggande ekonomin.

Den andra orsaken är enligt Nilut sametinget i Sverige, som efter tre år som bidragsgivare nekade fotbollsförbundet pengar för i fjol och för det här året.

Förstår inte inställningen
Kulturrådet hänvisade till medelsbrist då man nekade fotbollsförbundet pengar för i år.

I ett pressmeddelande säger sig Nilut inte förstå sametingets inställning, särskilt som det i år, till sommaren, ska arrangeras Viva World Cup i Gällivare.

Viva World Cup är VM för länder och regioner som inte är med i det internationella fotbollsförbundet. 

SR Sameradion
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista