Lars-Anders Baer

Hård kritik från Europarådet - igen

Sverige får återigen kraftig kritik från Europarådet för arbetet med samiska frågor. Och den hårdaste kritiken i Europarådets senaste rapport gäller samernas landrättigheter i Sverige.
– Rapporten är väl den hittills mest kritiska, säger sametingets styrelseordförande Lars-Anders Baer.

Europarådet kommer med kraftig kritik i sin senaste rapport mot hur Sverige arbetar med mänskliga rättigheter och samiska frågor.

Det samiska språket är för osynligt i Sverige, och det saknas samiska läroböcker i skolorna. Rapporten kritiserar också att det bara finns presstöd till svenskspråkiga tidningar och inte för samiska tidningar. 

Hård kritik
Rapporten säger också att Sverige har gjort mycket för att förhindra rasdiskriminering. Men när det gäller samernas rättigheter till land och vatten så har ingenting hänt sedan den senaste rapporten. Europarådet kritiserar också Sverige för att de ännu inte ratificerat ILO konventionen om urfolks rättigheter.

– Den hårdaste kritiken är kopplad till landrättighetsfrågorna och här har man ju ändå referenser mot Norge och hur man har löst det där, säger Lars-Anders Baer.

Bra tillfälle
Och han menar att rapporten från Europarådet kommer under rätt tidpunkt.

– Nu håller ju regeringen på att formulera en minoritetspolitik och man har ju aviserat att den ska lämnas över till riksdagen under hösten 2008, och det är just de här frågorna som kommer att behandlas där, säger Lars-Anders Baer.

Håkon Isak Vars
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".