Härnösand

Samisk utställning på Murberget

På Västernorrlands länsmuseum, Murberget uppmärksammar man idag den samiska nationaldagen genom att öppna en ny samisk utställning. Same Ätnams vice ordförande Sonia Larsson ska hålla invigningstalet och hon tycker utställningen fyller en viktig funktion.

Det är andra gången som länsmuseet i Västerborrland har en samisk utställning. För några år sedan var det en om samisk identitet och den här gången visar man upp dom samiska föremål som finns bevarade i museets samlingar.

- Det är förtjänstfullt av länsmuseet att vilja visa vad de har för någonting och att det kommer ut till allmänheten vad som finns på museerna, säger Sonia Larsson.

Webbfunktion

Utställningen heter från Sápmi till Murberget och kommer att visas fram till den sista april 2009. Varje månad lägger man dessutom fokus på ett särskilt föremål i utställningen. Den här månadens föremål är en skinnväska och på museets hemsida kan man utforska den från alla håll i 3D-format.

Betydelsefullt

Sonia Larsson har själv rötterna i Västernorrland och hon menar att såna här utställningar och andra samiska arrangemang är särskilt viktiga i deras område.

- Det betyder väldigt mycket eftersom vi har varit marginaliserade just i detta område, både från samiskt håll och från myndigheter runt omkring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".