Ingen helgdag, enligt Nyamko Sabuni
Stockholm

Nej till helgdag på samiska nationaldagen

Samiska nationaldagen blir ingen helgdag, såsom organisationen Same Ätnam föreslår. I alla fall inte om integrationsminister Nyamko Sabuni får bestämma.

Nyamko Sabuni är den minister i regeringen som har ansvar för de nationella minoriteterna. Dit räknas samerna, även om de till skillnad från andra minoriteter också är erkänt som Sveriges urfolk.

Sabuni gästade radioprogrammet P4 Extra på onsdagen och programledaren Lotta Bromé frågade om hon var beredd att gå med på att den samiska nationaldagen ska göras till officiell helgdag, liksom den svenska nationaldagen.

Frågan har aktualiserats genom ett förslag från Same Ätnam. Men ministern svarade kort och koncist att det inte kommer att ske.

- Vi har alldeles för många lediga dagar och vi behöver arbeta så mycket som möjligt, så arbetslinjen ska gälla även i det här fallet.

Ingen flagga heller

Ingen helgdag alltså. Och för regeringens del blir det inte heller någon samisk flagga idag, till skillnad från Stockholms stad som flaggar samiskt utanför stadshuset.

Men på regeringskansliet glömde man helt enkelt bort dagen, medger Sabuni.

- Jag vet att stadshuset brukar flagga och vi reflekterade över om inte vi på regeringskansliet borde göra någonting av det här, men det var för sent att sätta igång processen för flaggningen, säger Sabuni.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".