1 av 2
Nyamko Sabuni på sametingets plenum i Luleå 2007
2 av 2
Malin Brännström, SSR:s förbundsjurist

Minister vill tvinga myndigheter till samråd med minoriteter

Integrationsminister Nyamko Sabuni vill genom lagstiftning ge samerna och de nationella minoriteterna större möjlighet att påverka myndigheternas beslut. Sabuni menar att framförallt kommunerna är dåliga på att att samråda med minoriteter.

De nationella minoriteternas och samernas ställning i det svenska samhällssystemet diskuterades mellan Nyamko Sabuni och SSR:s förbundsjurist Malin Brännström i Sveriges Radios P4 Extra under onsdagen.

Sveriges nationella minoriteter är samer, sverigefinnar, tornedalingar, romer och judar. En av de viktigaste frågorna är deras möjligheter att påverka beslut som berör dem. Nyamko Sabuni säger att regeringen sett att kommunerna är för dåliga på att samråda med de nationella minoriteterna innan de tar besluten.

- Det kanske måste lagstiftas om skyldigheten att samråda med nationella minoriteter när det är frågor som rör dem, säger Sabuni.

Räcker inte med samråd

Men Samernas Riksförbunds jurist Malin Brännström tycker inte att det räcker med krav på samråd när det gäller samiska frågor. Brännström menar att samerna i egenskap av Sveriges urfolk måste få delta i själva beslutsfattandet och det gäller även regeringens beslut. Enligt henne är det då sametingets roll att medverka i besluten som regeringen tar.

- Det handlar om att hitta former för hur man fattar gemensamma beslut om samiska frågor, helt enkelt mer än samråd.

Nyamko Sabuni är dock inte beredd att gå så långt som att fatta gemensamma beslut.

- Det finns ju ingen annan grupp som regeringen sitter och fattar gemensamma beslut med, men man ska lyssna och ta till sig de behoven som finns och se till att man levererar, det tycker jag är jätteviktigt.

Skillnader

Malin Brännström anser dock att det är skillnad på samer och andra minoritetesgrupper i Sverige eftersom samerna är landets urfolk. Hon menar att det är något som regeringen måste bli medveten om.

- De internationella konventionerna säger ju att man måste se på urfolks situation som en helt annorlunda situation som kräver en mer konkret hantering av vissa frågor.

Norge som exempel

Brännström jämför i det här fallet med Norge, där sametinget har en starkare och mer jämställd roll gentemot den norska regeringen och stortinget och där man enligt Brännström har hittat former för en dialog.

- Ett vanligt uttryck bland norska politiker är att Norge är en stat som baserar sig på två folk, säger Malin Brännström och menar att det är den grundsynen som gör att Norge hanterar samernas situation helt annorlunda än vad man gör i Sverige.

Kolonialt arv

Nyamko Sabuni säger att regeringen för diskussioner med såväl Norge som Finland och därför är man medveten om skillnaderna.

- Norge har haft en helt annorlunda syn på sitt urfolk än vad Sverige haft, Sverige har ju koloniserat samerna och det är väl det koloniala arvet som vi behöver göra upp med, säger Nyamko Sabuni, som i regeringen har ansvar för de nationella minoriteterna.

 

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".