Könkämä har fattat fel beslut enligt advokat

Könkämä sameby har tagit fel beslut när de inte räknar med Inger Berit Saras renar i samebyns renantal.
– Det behöver inte vara kriminellt, men det är ändå ett felaktigt beslut, säger advokat Johan Cahp.

Enligt advokat Johan Cahp, så gör Könkämä sameby fel som inte inkluderar Inger Berit Saras renar i samebyns renantal. Sara är född och uppvuxen inom samebyn, och har ett eget renmärke där. Hon gifte sig med en man från Kautokeino, där han bedrev renskötsel.

Då hennes man slutade med renskötsel tog Inger Berit Sara sina renar med till Könkämä, där också hennes bröder bedriver renskötsel. Men samebyn vill inte räkna in Saras renar i renantalet för Könkämä sameby, för att några av Saras renar var märkta med hennes mans renmärke.

För andra näringar
Men advokat Johan Cahp säger att renräkningen inte bara görs för att se att renarna har rätt märke.

– Renräkningen syftar inte bara till att visa hur många renar som har rätt märke det finns, utan det ska ju vara till för andra näringar så att man ska veta hur många renar som finns inom samebyn, säger han.

Felaktig uppfattning
Eftersom man har tagit över eller köpt renar av andra, så har renarna också ibland andra märken. Men de ska ändå räknas med i samebyns renantal enligt Cahp.

– De har inget felaktigt märke som man påstår, utan de har grundat de här besluten på en felaktig uppfattning, hon har ju ett svenskt renmärke som är godkänt i Sverige och de flesta renarna är märkta med det, säger Johan Cahp.

Håkon Isak Vars
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista