Jokkmokk

Karin Vannar invigde Jokkmokks marknad

För första gången i historien skedde invigningen av Jokkmokks vintermarknad av ett samiskt kommunalråd. Invigningen inföll dessutom på den samiska nationaldagen.
– Det kändes väldigt, väldigt stort, säger Karin Vannar.

För Karin Vannar var invigningen extra högtidlig igår på grund av att den inföll på den samiska nationaldagen, Som vice kommunalråd i Jokkmokk ser hon den årliga marknaden som viktig, speciellt för samerna.

– För hela Jokkmokks kommun är det jätteviktigt, men framförallt för oss, för om man tänker att samerna och nybyggarna var de som kom till marknaden allra först i början, och det är ju ett sätt för oss att sälja våra produkter och visa upp våran egen kultur, säger hon.

Omtumlande
Att vara det första samiska kommunalrådet och dessutom kvinna och inviga Jokkmokks marknad, på självaste samiska nationaldagen, var en omtumlande upplevelse för Karin Vannar.

– Nu börjar jag fatta hur stort det är, och jag hoppas verkligen att det uppmuntrar samer och framförallt kvinnor och tjejer att våga satsa på att komma upp i politiken och delta, säger hon.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista