Tåssåsen

Söker ersättning för massdöd

Tåssåsens sameby har sökt om ersättning för merkostnader och massdödade renar. Det efter att ett tjugotal renar rivits av rovdjur. Spårningsarbete har visat att det är en lodjurshona med två ungar och ytterligare några ensamma individer, som har orsakat skadorna i området.

Jaktspår efter lodjuren har konstaterats fram till de flesta kadavren, i några enstaka fall är det för mycket rentramp som har omöjliggjort säkert spårning, men bitskadorna i strupen visar att det är lodjur som har rivit även de renarna, och endast en liten del från varje riven ren har konsumerats.
Det är varierande snödjup med svåra förhållanden för renarna, genom att det är skarsnö som bär lodjuren men inte renarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio