Övre Soppero

Samisk gudstjänstverkstad lockade

Omkring 30 personer deltog i samisk gudstjänstverkstad i Övre Soppero i lördags. Liknande gudstjänstverkstäder har tidigare hållits i i Offerdal och i Jokkmokk.

Det är samiska gruppen i Luleå stift och Härnösands stift som håller i gudtjänstverkstäderna. Monika Nutti Blind är vice ordförande i Luleå stifts samiska grupp och hon tycker att det är viktigt att gudstjänsterna hålls på samiska.

- Det är också viktigt att vi får hålla gudstjänst på vår egen dialekt som vi förstår, säger Monika Nutti Blind vice ordförande i Luleå stifts samiska grupp.


Samiska uttrycksformer
Syftet med verkstäderna är att skapa samiska uttrycksformer och symboler genom sång, slöjd och berättelser som kan användas i samband med samisk gudstjänst.
 - Kyrkans skyldighet är att låta alla folk be till gud på sitt eget språk, säger Kim Astrup, präst och kommunister i Vittangi församling.
 - Jag tror att alla folk känner i hjärtat att det är bäst när det är på ens egen språk. Kyrkan har en särskild skyldighet att hålla gudstjänst på samiska eftersom samiskan har varit så förtryckt i samhället, säger Kim Astrup.

Ann-Kristin.Simma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio