Kiruna

Nytt skalv i LKAB:s kirunagruva

Ett nytt skalv inträffade i LKAB:s gruva i Kiruna vid 21-tiden på tisdagskvällen. Många boende i området kände tydligt av skakningarna och hörde av sig till gruvbolaget. Enligt LKABs informationsdirektör Anders Lindberg var det en normal seismisk händelse som inträffar när man bryter i berget.

Ingen skadades i skalvet, som uppmätte 1,2 på gruvbolagets egen skala över vibrationer.

Som en försiktighetsåtgärd avbröts tillsvidare tillredningen på nivå 964 och 935, samt produktionslastningen på 907 meters nivån.

Under kvällen och natten besiktade bergmekaniker nivåerna mellan 878-1080 och inga bergutfall kunde konstaterats.

I början av februari omkom en 21-årig man i gruvan vid ett ras som uppmätte 2,1 på vibrationsskalan. Bara några dagar senare inträffade ytterligare ett ras då en lastbil träffades av nedfallande stenar. Enligt företaget fanns det inget samband mellan händelserna.

Tisdagskvällens skalv inträffade i block 16 i norra delen av gruvan, kring 1000 meters nivån i liggväggen. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio