Unik samisk samling kan hamna i Lycksele

Konstsamlaren Birger Nordins unika samling med samiska föremål kan hamna i Lycksele.  Enligt tidningen Västerbottens Kuriren så förhandlar Sparbanksstiftelsen Norrland om att köpa Nordins samiska samling som är värderad till flera miljoner.

Tanken är att samlingen med bland annat samiska knivar, tavlor och antika kåsor istället för att finnas i Birger Nordins hem ska placeras i Lycksele.

Birger Nordin säger till sameradion att det är många intressenter inblandade, men mer än så vill han inte säga innan allt är klart.

Nästa vecka planeras en samisk vecka i Lycksele och då kommer Birger Nordin att finnas på plats för att berätta om sin samling och vad som kommer att ske med den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: