Förbundsjusrist vill ha könsneutral rennäringslag

Samernas Riksförbund stödjer riksdagsledamoten Carina Häggs krav på att stoppa diskrimineringen av samiska kvinnor. Malin Brännström, förbundsjurist hos SSR, efterlyser en könsneutral rennäringslag

Malin Brännström menar att rennäringslagen innehåller många gamla uttryck och ett gammaldags tänkande som har tagits bort i alla annan lagstiftning.

-  Det är ju självklart att man måste göra förändringen i den här lagen också. Om man följer lagen strikt så ska man rösta för alla folkets renar tillsammans. Att inte självständigt få rösta för sina egna renar och ha stöd för det i lagstiftingen är någonting man inte kan ha kvar i en modern lagstiftning, säger Malin Brännström

Diskriminering
Renar som tillhör den renskötande medlemmens husfolk anses i rennäringslagen tillhöra den renskötande medlemmen. På det här viset kan en renkötande kvinna som gifter sig med en renskötande man, förlora rösträtten i samebyn.

Malin Brännström tycker att det är viktigt att att lagstiftningen inte ger folk rätt att diskriminera:

- Det viktiga är att det inte ligger kvar någonting av det som gör att man inte är jämställda om man följer lagen, säger Malin Brännström

Svar på fråga
Sveriges jordbruks- och sameminister Eskil Erlandsson har svarat på Carina Häggs skriftliga fråga om vad som görs för att rensa bort könsdiskriminerande förhållanden i rennäringslagen.

Där hänvisar han till betänkandet ”en ny rennäringspolitik”, där uttryck som renskötande medlem och husfolk rensats bort och varje myndig medlem föreslås få rösträtt.

Malin Brännström tycker det är på tiden att förslagen genomförs.
 - Det finns förslag, men det är ju bara det att dom har legat i sex år, så det är ju på tiden att man genomför det.  

Så jordbruksministern är inne på rätt spår i alla fall ?
 
- Det krävs ju många förändringar i rennäringslagen men just i det här hänseendet när det gäller att män och kvinnor ska ha samma förutsättningar, då är det det här förändringen som gäller, säger Malin Brännström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio