Modersmål uppmärksammas idag

Idag är det den internationella modersmålsdagen. Dagen instiftades 1999 av Unesco och syftet är bland annat att att främja språklig mångfald och språkundervisning samt höja medvetenheten om språkliga och kulturella traditioner.

I hela världen talas det närmare 6 700 språk och hälften av dom är utrotningshotade. Enligt Unesco så försvinner i genomsnitt ett språk varannan vecka.

Idag lanseras dessutom det Internationella Språkåret, efter beslut i FN:s generalförsamling.

Det här innebär att språk ska uppmärksammas under hela året och unescos slogan för året är ”Languages matter”, eller språk räknas.

- Språk är inte enbart till för specialister för analyser, utan språk är kärnpunkten i allt socialt, ekonomiskt och kulturellt liv, sa Unescos generaldirektör Koïchiro Matsuura i ett pressmeddelande om modersmålsdagen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: