Rektorssystemet underkänns

Rektorssystemet på sameskolorna underkänns och måste göras om. Om verksamheten ska fungera så måste fler rektorer anställas, det konstaterar den rektorsutvärdering som sameskolstyrelsen beställt.
 - Det är ett bra förslag, säger sameskolstyrelsens ordförande Monica Harr Sandström.

Sameskolstyrelsens ordförande Monica Harr Sandström tycker att utvärderingen är bra och utgör en bra grund för sameskolstyrelsen att jobba vidare med frågorna.

För några år sedan förändrade sameskolstyrelsen rektorsorganiseringen. Istället för en deltidsanställd rektor på varje sameskola så minskade man antalet rektorer. Det innebar att endast två rektorer blev kvar och de fick ansvar för tre sameskolor vardera.

Många var redan då skeptiska, bland annat på grund av långa avstånd mellan skolorna. Två sjukskrivna rektorer under den här tiden vittnar också om hög arbetsbelastning.

Hög arbetsbelastning

Monica Harr Sandström var inte med i sameskolstyrelsen då den här förändringen gjordes.

- Med facit i hand kan man se att det inte var bra, rektorerna har ju en oerhörd arbetsbörda och ur en arbetsmiljösynpunkt är det inget bra, säger hon.

I samband med att sameskolstyrelsen beslutade att ändra på rektorsorganiseringen 2005 så bestämde man också att en utvärdering skulle göras efter en tid. I höstas beställde sameskolstyrelsen därför en utvärdering av Håkan Myrlund och Olof Johansson, vid rektorsutbildningen på Umeå Universitet.

Fler rektorer

I utvärderingen har Johansson och Myrlund intervjuat dom berörda. Rektorerna säger sig ha svårt att hinna med sina uppgifter på flera skolor vilket gör att den pedagogiska ledningen blir lidande.

Lärarna och föräldrarna tycker i sin tur att det är en stor brist att rektorn inte är närvarande på skolan dagligen och att det leder till försämrad undervisning.

Det här har utvärderingen tagit fasta på och föreslår att fler rektorer anställs.

Förslaget innebär en heltidsrektor för de två sameskolorna i Karesuando och Lannavara. En halvtidsanställd rektor i Tärnaby. I Kiruna, Gällivare och Jokkmokk föreslås heltidsrektorer på varje sameskola.

Inga pengar

Men även om Monica Harr Sandström tycker förslaget är bra så har sameskolstyrelsen i dagsläget inte pengar för att anställa fler rektorer.

- Vi måste se över hur vi ska klara det här, eftersom vi har bekostat en utredning och den föreslår det så måste vi ha det som mål men när det kommer till verklighet vet jag inte, säger Monika Harr Sandström.

I början av april ska sameskolstyrelsen behandla utvärderingen på sitt möte.

Sameradion har också sökt skolchefen Britt Sara Allas Labba för en kommentar men inte nått henne.

 

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio