Svårt rekrytera lärare till modersmålsundervisning

Över hälften av landets kommuner har ställt in modersmålsundervisning i år visar en granskning som Sveriges Radio gjort. Låg status och lön är några av anlednigarna till svårigheten med att rekrytera lärare i modersmålsundervisning.

Ville Söderbaum har jobbat som modersmålslärare i samiska i Stockholmstrakten. Timmarna som han undervisade i kunde vara utspridda över hela Stockholmsområdet och även i grannkommunerna.

För några få undervisningstimmar per dag gick det åt åtskilliga restimmar mellan de olika skolorna.

- I början gör man det ju idealistiskt för att man tycker det är så kul att jobba, men sen när tiden går så vill man ju ha en bekväm livssituation också, säger Ville Söderbaum.

Svårt försörja sig 
I tre års tid har Ville Söderbaum arbetat som modersmålslärare i Stockholm och Uppsala. Från dagisnivå och upp till gymnasienivå. Eftersom undervisningstimmarna i samiska är så få, så blir lönen också därefter. Att försörja sig enbart på det går inte.

- Sen så är ju problemet att man bara får en tio procentig anställning, om man får 21 500 i månaden eller någon schysst lön som utgångsläge så får man bara ut tio procent av den, säger Ville Söderbaum.

Måste ses över
Mats Wennerholm, undervisningsråd på Myndigheten för skolutveckling, efterlyser politikernas engegemang i att se till att det även i praktiken fungerar med lärare, till exempel när man tar beslut om rätten till modersmålsundervisning.

- Det är ett väldigt bra erbjudande om man säger att alla elever, oavsett hur många de är, har rätt till den här verksamheten, men i praktiken så kan man inte klara av det. Så det är klart att man måste se över det här, säger Mats Wennerholm.

SR Sámi Radio
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: