Stockholm

"Ansvar och respekt"

Stefan Mikaelsson kommer att ta tillfällt i akt och lyfta fram Sveriges ansvar gentemot det samiska folket i sitt hälsningsanförande på Sametingets plenumsöppnande.

Idag inleds Sametingets 45 plenum i ordningen, i Stockholm, med Kungaparet och jordbruks- och sameministern som öppningstalare. Eskil Erlandsson kommer att finnas på plats i 1:a kammaren i riksdagshuset vid öppnandet av plenum.

”Ansvar och Respekt”
Stefan Mikaelsson, skogssamerna kommer att hålla sametingets hälsningsanförande. Och han tänker ta tillfällt i akt och lyfta fram Sveriges ansvar gentemot det samiska folket.
Mikaelsson säger till sameradion att han tänker ta tillfället i akt och kräva av regeringsföreträdarna en omedelbar ratificering av ILO 169.
- Sametinget ska bli visad ansvar och respekt från regeringens och riksdagens sida, och det gör man inte idag, säger Mikaelsson.

Dessutom kommer Mikaelsson att påminna regeringen att fylla tidigare jordbruksministern, Annika Åhnbergs ursäkt till samerna, med innehåll.

Plenumet på webben och tv
Och för den som inte bara vill höra på Sametingets plenum via Sameradions webbradio, kan även ha möjligheten att se plenumet via SVT 24 Direkt och Samer.se
Både 24 Direkt och Samer.se sänder från och med 9.30 idag, men dem sänder bara på tisdag då det är öppningsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio