Arjeplog

Samiska barn utan samisk undervisning

I Arjeplog, som har extra stort ansvar för samiska, har den samiska modersmålsundervisningen lagts ned.
- Det är tråkigt speciellt när Arjeplogs kommun ska omfattas av språklagen, säger Maria Labba som har skolbarn i Arjeplog.

Maria Labbas söner går i första och tredje klass. Och de tillhör de ungefär femton elever i Arjeplog som ansökt om samiskaundervisning det här läsåret, men blivit utan.
Arjeplog ingår i det så kallade förvaltningsområdet för samiska och har därför extra stort ansvar för att bevara språket.
Europarådet har flera gånger och senast nu i februari kritiserat Sverige för undervisningen i de nationella minoritetsspråken. Framförallt eftersom det är så många barn som har rätt till den här undervisningen men som inte får det och för att det saknas en utbildning för modersmålsärare i minoritetsspråken.
Leena Huss, minoritetsspråksforskare vid Uppsala universitet säger att läget för de nationella minoritetsspråken som samiska är allvarligt.
- skolsystemet måste stödja språken så de inte tynar bort. Det är helt nödvändigt. Familjerna kan inte klara av det ensam, säger hon.
Margareta gullbrand som är rektor i Arjeplog förklarar att man saknar modersmålslärare
-Vi har inte lyckats få lärare till den undervisningen.
En orsak till det tror hon är arbetsvillkoren.
- Vi har inte annonserat för heltidstjänster för samiska utan det är delar av tjänster som man söker, säger Margareta Gullbrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".