Stockholm

Svenska politiker uteblev från sametingets plenum

Dom svenska politikerna lyste med sin frånvaro på sametingets plenum i gamla riksdagshuset i Stockholm. Efter 20 minuter så valde jordbruksministern, Eskil Erlandsson, med ansvar för dom samiska frågorna, att lämna plenum.
– Jag är väldigt besviken, säger Eva Jejlid, sametingsledamot för jakt- och fiske samerna.

Enligt Eva Jejlid så tydde frånvaron av svenska politiker på ointresse. Hon var besviken över att det inte ens fanns en tjänsteman på plats när det länge varit känt att sametinget ska hålla plenum i Stockholm den här veckan.

– Dom har prioriterat bort oss, och så får man egentligen inte göra när man har ansvaret för att fördela oss medel, säger Eva Jejlid, jakt- och fiske samerna.

Prioriteringar
Eskil Erlandsson hann med att hålla ett anförande för sametingsledamöterna under dom 20 minuterna han närvarade. Andra viktiga uppdrag väntade honom, och som han inte kunde bortprioritera, trots att han känt till att sametinget skulle hålla plenum i riksdagshuset.

– Jag har ett mycket stort antal ärenden att behandla. Och för mig är det hela tiden att välja, eller välja bort, säger Eskil Erlandsson.

Förstår inte kritiken 
Och någon förståelse för kritiken om brist på intresse, trots att plenumet länge varit planerat, hade han inte.

– Nä, faktiskt så förstår jag inte kritiken. Man måste ha respekt för att vi har en mängd olika samhällsområden, och saker att sköta, säger Eskil Erlandsson. 

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio