Stockholm

Spricka i sametingets styrelse

Sametingets styrelse är splittrad och det råder total oenighet mellan styrelseordföranden Lars Anders Baer och vice ordföranden Anders Kråik. Frågan gäller vem som ska bestämma, styrelsen eller plenum.

Partiet samerna håller inte med kollegorna i styrelsen, utan stödjer istället oppositionen, menar partiets ordförande Anders Kråik.

– Med den här arbetsmodellen och inriktningen som styrelsen har antagit nu innebär det ju att vi kan avveckla den folkvalda delen, säger han.

Inte nöjd
En av de mest centrala punkterna här är de föreskrifter och regler som följde med då sametinget ifjol tog över rennäringsfrågorna. Styrelsen har föreslagit att det är styrelsen som ska meddela regler för hur rennäringsfrågorna ska skötas.

Men styrelsens viceordförande, Anders Kråik, är inte nöjd utan han menar att det är plenum som ska bestämma och meddela föreskrifterna.

– Vad finns det för skäl att bilda partier, opinionsbildning och delta aktivt i samisk politik om man i slutändan inte ändå kan vara med och påverka, säger Kråik.

Smakar inte bra
Med detta så ansluter sig samerna till den kritik som oppositionspartiet guovssonasti framfört det senaste året.
Styrelseordföranden Lars Anders Baer, tycker det är konstigt att partierna har den här inställningen. Särskilt guovssonasti som principiellt inte vill att sametinget ska bli regeringens knähund.

Baer menar att det inte finns så mycket utrymme att ändra i rennäringsföreskrifterna, utan egentligen handlar det bara om att genomföra regeringens order - och han vill inte placera plenum i en sådan sits.

– Det här blir ett sätt att sametingets folkvalda organ underställer sig regeringsdirektiv rätt och det smakar inte helt bra, säger Lars-Anders Baer.

Inget som fäller styrelsen
Men trots den här sprickan mellan samerna och samelandspartiet i styrelsealliansen så är det inget som kommer att fälla styrelsen, det säger Anders Kråik.

– Vi har inga planer på att lämna styrelsen, utan tvärtom påverka styrelsen och plenum att fatta beslut i rätt riktning, säger Kråik.

– Vi kommer markera oss, men vi kommer sannolikt att acceptera som plenum kommer att anta, men det är politikens villkor, säger Lars-Anders Baer.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio