Stockholm

Styrelsen nedröstad av plenum

Sametingets styrelse blev under plenums inledning idag överkörd i de två första besluten. Plenum valde att rösta ned styrelsens förslag och istället anta de framlagda motförslagen.

Det var ett sällan skådat effektivt plenum som inledde mötet under tisdagen i riksdagshuset i Stockholm. Inom en halvtimme hade plenum fattat två beslut. Anmärkningsvärt i dessa beslut var att styrelsen fick ge med sig och se sina förslag nedröstade av plenum.

Urfolksdeklarationen
Det första beslutet gällde FN’s urfolksdeklaration och hur sametinget ska jobba vidare med den. Deklarationen anger hur stater ska förhålla sig och behandla urfolk som lever inom deras områden. Det gäller allt från utbildning och hälsovård till land- och markrättigheter. FN antog i höstas deklarationen med stor majoritet.

Styrelsen hade föreslagit att sametinget inom ramen för sametingens gemensamma organ samiskt parlamentariskt råd skulle sätta igång arbetet med att implementera deklarationen inom de länder där samer lever.

Styrelsen föreslog också att samiskt parlamentariskt råd skulle ta ställning till hur arbetet med att implementera urfolksdeklarationen ska verkställas internationellt.

Motförslag
Men Angelica Svarto från partiet jakt- och fiskesamerna lämnade ett motförslag. Svarto och hennes parti menade att sametinget själv ska jobba vidare med deklarationen istället för att lämna den till samiskt parlamentariskt råd.

Därför föreslog hon att sametinget tillsätter en arbetsgrupp med representanter från alla partier som ska jobba vidare med frågan. Jakt- och fiskesamernas förslag innehöll också ett tillägg om att samerna ska betraktas som ett folk vid behandling av urfolksdeklarationen framöver.

Ett folk
Motiveringen till detta tillägg redovisade partiledaren Håkan Jonsson i talarstolen. Enligt Jonsson så är den allmänt rådande uppfattningen i Sverige att samer är renskötare och därför tyckte jakt- och fiskesamerna att det var viktigt att få med en punkt om att samerna ska betraktas som “ett folk” där alla har lika värde.

Plenum valde att stödja Angelica Svartos förslag och röstade därmed ned styrelsens förslag.

Beslutanderätt
Den andra punkten där styrelsens förslag röstades ned var i en fråga om vem som ska bstämma, plenum eller styrelsen? Bland annat rör det föreskrifterna för sametingets nya rennäringsförvaltning. Styrelsen hade föreslagit att det är styrelsen som ska bestämma dessa föreskrifter.

Men partiet samerna som sitter i styrelsen motsatte sig detta och tyckte att det är plenum som ska ha den högsta beslutanderätten gällande dessa föreskrifter. Och plenum valde också att anta motförslaget från partiet samernas ledamot Lars Wilhelm Svonni. Återigen röstades styrelsens förslag alltså ned av plenum.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio