Härjedalen

Tar upp kampen för fritidshus

Möjligheten att bygga fritidshus i renskötselområden är små. Men nu tar en man från Orsa upp striden för att få bygga ett fritidshus i Högvålen i Härjedalen.

Förra året sa länsstyrelsen i Jämtland nej till att en man från Orsa skulle få arrendera mark i Högvålen i Härjedalen, för att bygga fritidshus. Nu överklagar mannen beslutet till regeringen.

Mannen skriver i sin ansökan att han har sin moster boende i området och att han vet att ta hänsyn till den renskötsel som samerna bedriver i trakten.

Motivet till att länsstyrelsen avslog ansökan var att, de är mycket restriktiva till nya nyttjanderättsupplåtelser, om det inte gäller mark för byggnader för renskötselns, fjällägenheternas eller det rörliga friluftslivets behov. Det här skriver Östersundsposten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: