Stockholm

Interna problem i sametingets majoritetsblock

Partiet Min Geaidnu deltar inte längre i dom gemensamma partiöverläggningarna med dom övriga majoritetspartierna.
– Det finns ingen anledning att sitta på överläggningar och komma överens om beslut, när man ändå inte följer det man kommit överens om, säger styrelseledamoten för Min Geaidnu, Sara Larsson.

Efter förra sametingsvalet  bildade Min Geaidnu, partiet Samerna, Skogssamerna och Samelandspariet en valallians och fick därmed majoritet i sametinget, och kunde också besätta styrelseposterna. Men nu dras man med interna problem.

Enligt Sara Larsson, Min Geaidnu, så är det svårt att få gehör för sina åsikter. Hon berättar också att förslag till beslut som man varit överens om under dom gemensamma partiöverläggningarna, till exempel inför och under plenumsmötena, inte respekteras av vissa ledamöter. De väljer istället att rösta tvärtemot det man kommit överens om.

Avstår från gruppmöterna
Det här har nu fått Min Geaidnu att avstå från dom gemensamma gruppmötena.

– Jag förstår inte hur man kan sitta och komma överens om någonting som samarbetspartier i en konstruktiv och god anda och sen, när man väl står i plenum, så röstar man på ett annat sätt, säger Sara Larsson.

”Deras huvudvärk”Anders Kråik, partiet Samerna är vice ordförande i styrelsen och så här kommenterar han det interna arbetet i valalliansen.

– De har ju ingen koll på hur vi har diskuterat eller vilka beslut vi kommer att lägga på grund av de inte deltar, den huvudvärken får ju i så fall dom ta.

– Det är ju lite svävande, är de med i alliansen eller inte, men så vitt jag kan bedöma så man fortfarande kvar i alliansen och då räknar vi själklart med att de ger styrelsen stöd eftersom Sara Larsson från Min Geaidnu ingår som styrelseledamot, säger Anders Kråik.

Ingen belastning
Att Min Geaidnu valt att avstå från de gemensamma partiöverläggningarna tror inte Anders Kråik ska ge någon belastning för de övriga i styrelsen.

– Nej, vi är ju tre partier som kommunicerar fortsättningsvis och är aktiva i kommuniceringen och vi har också berett ärendena utifrån att vi är en majoritet, lagt förslagen i plenum i alla de här frågorna som det ska beslutas om, säger Anders Kråik.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio