Förutsägbart presidentval i Ryssland

Söndag den 2 mars genomförs presidentvalet i Ryssland. Men befolkningen i Ryssland vet redan i förväg vem som kommer att vinna valet och bli statschef de kommande fyra åren.

För tre månader sedan valdes kandidaterna till Rysslands parlament. Vladimir Putins parti ”Enade Ryssland” fick mest uppmärksamhet av media och syntes mest i valkampanjen. Det ledde till att partiet vann i riksdagsvalet i december.

Snart tar Putins tid som statschef slut. Den 2 Mars måste Rysslands invånare välja ny president för de kommande 4 åren. Och situationen är densamma som för tre månader sedan. En av kandidater heter Dmitrij Medvedev. Just nu är han vice ordförande i statsregeringen. Putin stödjer Dmitrij Medvedevs kandidatur som sin efterträdare.

Bevakas mest
Nu är det Dmitrij Medvedevs som bevakas mest i media. De övriga tre kandidaterna ser befolkningen bara i valkampanjen och i debatter. Med hjälp av massmedia lyfts endast Medvadevs positiva sidor fram, på så sätt skapas en positiv bild av honom för att vänja folket vid tanken på att han är Rysslands nästa president.

Ojämställda möjligheter
Kola sameförenings president Nina Afanasjeva säger att man redan nu får känslan av att Medvedev beter sig som president. 

– Det är uppenbart att alla kandidater har ojämställda möjligheter, säger hon.

Sociologer säger att de redan nu vet vem som kommer att efterträda dagens president. Dom tror att mer än 72 %  av väljarna kommer att rösta på Medvedev.

”Ingen idé att rösta”
Samen Olga Egorova från Murmansk säger att hon och många vänner inte vill rösta. För dom vet redan vem som kommer att bli nästa president.

– Jag ska inte rösta alls, det är ingen idé, säger hon.

Om prognoserna stämmer så kommer Dmitrij Medvedev att vinna redan i första valrundan då  han får mer än hälften av alla röster. Som det redan rapporterats kommer Vladimir Putin att bli regeringsordförande och därmed bli kvar vid makten.

Kola Sámi Radio 
Tatiana Matrekhina
Tatiana Egorova

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".