Umeå

Samiska veckan okänd på stan

Igår invigdes samiska veckan i Umeå. Såhkie, Umeå sameförening, har som mål att uppmärksamma samer och samisk kultur för umebor. Men trots att det är nionde året i rad som samiska veckan hålls så är många ändå ovetande om arrangemanget.

Samiska veckan pågår mellan den 1-9 mars och temat för i år är klimatet. Under veckan kan folk ta del av föreläsningar, seminarier, konserter och filmvisningar. Men när sameradion frågor folk på Umeås gator om Samiska veckan så är det inte många som känner till arrangemanget.

Eva Conradzon är projektkoordinator för samiska veckan.

– Vi vill informera om samer på ett så korrekt och bra sätt som möjligt utan pekpinnar, säger hon.

Språk och berättande 
För nionde året i rad tar också Samiska veckan fasta på det traditionella muntliga samiska berättandet och umesamiskan. Dom senaste årens arrangemang har haft upp emot 20 000 besökare enligt arrangören Såhkie, Umeå sameförening, där Michael Lindblad är ordförande.

– Vi har den här bredden och barnaktiviteter och allt möjligt så jag är jättenöjd, jag tycker vi har ett spännande program i år också, säger han.

Och att locka Umeåborna till Samiska veckan är ett av målen.

– Ja, visst är det så, men inte bara Umeåborna, utan det är ju en mötesplats för samer, det är viktigt i sig, säger Michael Lindblad.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio