Kiruna

Informationsmöte väckte besvikelse

Igår presenterades förslaget på den nya renbeteskonventionen. Den svenska förhandlingsdelegationen hade bjudit in berörda samebyar till ett informationsmöte i Kiruna.
– Jag hade väntat mig betydligt mer, säger en besviken Henrik Johannes Blind, lappelänsman för Saarivuoma.

Förra veckan sa Lars-Anders Baer att det var för sent för samebyarna att begära att Sametinget ska frysa förhandlingarna. Motiveringen till det var att förhandlingarna redan var färdiga. Men nu menar Henrik Johannes Blind att det är långt ifrån sanningen.

– Det är inte färdigt, det såg vi ju idag när vi fick det presenterat, säger Henrik Johannes Blind.

Ifrågasätter syftet
Han ifrågasätter syftet med mötet eftersom inget färdigt material kan lämnas ut till samebyarna.

– Är det bara för att säga i kommande framtid att ”ni hade ju möjlighet att anmärka då men ni sa ju ingenting under de där mötena”, det kanske är någon sådan mening med det här mötet, säger Henrik Johannes Blind.

Inte tillräckligt
En presentation av innehållet i förslaget till ny renbetskonvetion i form av en föreläsning med en overhead är inte tillräckligt tycker Blind.

– Nej, det är det ju inte på långa vägar, säger Henrik Johannes Blind.

Sameradion sökte under eftermiddagen igår representanter från förhandlingsdelegationen men lyckades inte nå någon.

Om en månad offentliggörs förslaget på ny renbeteskonvention även för allmänheten, då ska det överlämnas till de svenska och norska regeringarna.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio