1 av 2
Lars-Jon Allas är kritisk till pilotprojektet
2 av 2
Sametingets styrelseordförande Lars-Anders Baer

Pilotprojekt för öppna samebyar kritiseras

Sametinget sätter igång pilotprojekt för att öppna samebyarna för fler än bara dom renskötande samerna. Det beslutade plenum i Stockholm nyligen. Men det var en intensiv debatt i frågan.

Lars-Jon Allas från Guovssonasti är kritisk till beslutet.
 - Man kan inte starta upp pilotprojekt om enskilda samers rättigheter, faktum är att man kan inte hålla på och laborera med civila rättigheter som det är frågan om för medlemmar i samebyarna.

Bestämma upplägget
Lars Anders Baer, samelandspartiet och styrelseordförande har en annan syn. Han menar att sametinget inte kan kan  tvinga någon att köra igång en process. Om det är någon by som är beredd att göra något så är det upp till dom att bestämma vad ska upplägget vara.

- Det är inte nödvändigt att man blandar in hela den civilrättsliga sfären, utan det är ju upp till byn. För det finns nu finansiella ekonomiska möjligheter att finansiera nåt slags pilotprojekt, säger Lars-Anders Baer

Central fråga
Rättigheterna är en central fråga gällande öppna samebyar. Vem får jaga, fiska, bedriva rennäring eller på annat sätt nyttja markerna.
Lars-Jon Allas säger sig inte vara emot att fler samer får utökade rättigheter men man måste börja med att stärka de samiska rättigheterna innan man kan gå vidare, menar han.

- Då har man gett nåt tillsammans åt samerna och kan börja laborera med det, det är en helt annan sak. Men att försöka som sametinget att låtsas att man ska göra öppna samebyar för allihopa genom pilotprojekt, det är helt enkelt fantasier, säger Lars-Jon Allas

Uppmuntra
Lars Anders Baer menar att Lars-Jon Allas och många fler ser bara problemen.
 -  Det förs ju diskussioner på samebynivå, hur kan man ordna det här, hur ska man fixa det här med medlemskap och mycket annat, och det bör man självklart uppmuntra, säger Lars-Anders Baer

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".