Umeå

Behov för fler kvinnliga samiska företagare

Det behövs fler samiska kvinnliga företagare och de som finns behöver stöd. Det anser SSR Svenska Samernas Riksförbund som nu har startat ett projekt för de samiska kvinnor som har eller vill bilda företag.

Under två dagar samlas kvinnnor i Umeå för att lära sig mer om förädling av renkött.

Ellecarin Blind är projektledare och hon tror att det är många samiska kvinnor som funderar på att stata eget men som kanske inte känner sig mogen för det eller inte riktigt vet hur man ska göra .

- Det här seminariumet är en puff på vägen för dom kvinnor som funderar på att starta eget, säger hon

Kartlägga antalet
Det är ingen som vet hur många samiska kvinnliga företagare som finns i Sápmi, men nu ska Ellecarin Blind kartlägga antalet och också ta reda på hur företagarnas villkor ser ut - exempelvis vilka problem de kan ha.

Det är länsstyrelserna i norr som bidrar med pengar till det ettåriga projektet ”kvinnliga samiska företagare”.

Kvinnligt nätverk
Ett kvinnligt nätverk för samiska företagare ska bildas där man kan utbyta erfarenheter och hjälpa varandra.

Det första seminariet handlade alltså om att förädla livmedel och Ellecarin Blind tror att det finns många samiska kvinnor som skulle kunna förädla renköttet i själva i ett eget företag istället för att sälja det vidare till ett större företag.

- Jag tror att det är många samekvinnor som arbetar en del inom rennäringen och som har bra tillgång till renkött och vill vidareförädla sitt eget renkött. Därigenom också få en större del av vinsten. den stannar inom familjen istället för att något annat företag vidareförädlar renköttet, säger Ellacarin Blind

Eva Brännman, SR Västerbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".