1 av 2
Olov Johan Sikku förklarar renköttsförädlingen för seminariets deltagare
2 av 2
Intresset var stort för seminariet
Umeå

Gemensamt branschråd för renköttsföretag på g

Samernas Riksförbunds projekt Ren Mat föreslår att renköttsföretagen ska bilda ett gemensamt branschråd. Det rådet ska också ansvara för kvalitetsmärket renlycka. I dagarna arrangerar SSR ett rådslag i Umeå, för renköttsföretagare, för att diskutera det här förslaget.

Olov Johan Sikku är ledare för projektet Ren Mat. Och han menar att andra branscher är bättre organiserade än förädlingsledet inom renskötseln som helt saknar en branschorganisation.

- Om man tittar på andra branscher så är dom organiserade betydligt bättre i det ledet och jag tror att det är viktigt, både för utveckling av renkött, marknadsföring, utbildning, kompetensutveckling och så vidare, säger Olov Johan Sikku.

Kvalitet
Projektet ren mat har tagit fram ett kvalitetsmärke med namnet renlycka, som ska borga för att renköttet håller hög kvalitet. Tanken är att branschrådet ska ansvara för kvalitetsmärket, och avgöra vilka företag som får märka sitt kött med renlycka.

Välkomnar förslaget
Renköttsföretaget Grundnäs kött har sitt huvudsäte i Malå och omsätter ungefär 65 miljoner kronor om året. Företagets VD Fredrik Eklund välkomnar förslaget.

- Det finns jättemycket där vi kan samarbeta och hjälpas åt, och jag tror att det är ett måste för att vi ska få ännu större efterfrågan och högre priser på renköttet, säger han.

Men Fredrik Eklund påpekar även hur viktig kvalitén på renköttet är och menar att om något företag inte kan hålla måttet så kan det företaget inte vara med innan de har förbättrat sig.

”Alla ska få vara med”
En fråga som diskuteras är om det endast ska vara samiska renköttsföretag med i branschrådet. Fredrik Eklund tycker så här.

- Till en början ska alla få vara med, sen är det upp till varje företag och den här styrgruppen att komma till beslut om hur det här ska se ut, säger han.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".