Kolahalvön

Ny renskötarförening på Kolahalvön

En ny renskötarförening är på väg att bildas på Kolahalvön. Den nya organisation ska lösa problem som tjuvjakt och hotet från olika exploatörer som idag skapar problem för renskötsel i Murmanskregionen.

Idag är det en svår situation för renskötseln i Murmansk-området, enligt ledaren av allmänryska organisationen ”Rysslands renskötar förening”, Dmitrij Khorolja.

Från 1990 har antalet renar på Kolahalvön minskat med mer än 20 000. Idag beräknas det finnas 60 000 renar i Murmanskregionen. Det är både stora renskötselföretag och privata personer som äger renarna. Ägarna har många svårigheter som negativt påverkar utvecklingen av renskötsel i ryska Sápmi. Därför är man nu på gång att bilda en enad organisation som förenar renskötare och som tillsammans kan lösa problem.

Problem med tjuvjakt
Huvudsakliga problem just nu är tjuvjakt, som ibland används av militärer och några turister. Enligt ryska lagstiftningen får inte renskötare ha med sig vapen när dom jobbar på tundran. På så vis kan dom inte försvara renflocken från rovdjur och tjuvjagare. Alexandra Artieva som jobbar på att bilda den nye renskötarföreningen, berättar om detta.

Ett annat problem är utplaceringen av vandrarhemmet och campingar bredvid flyttningsleder på tundran. Dessutom finns det stora industriella företag, som t.ex. gruv- och oljeföretag, som inte alls tar hänsyn till renskötselns interessen, när dem sätter upp sina produktionsobjekt på betesmarker.

Dmitrij Khorolja säger att man måste göra allt får att återuppliva renskötsel på Kolahalvön. Renskötare ska utbyta erfarenheter mellan varandra och utarbeta nya ideer för att förbättra renskötselsituatuionen i Murmanskområdet.

Guoládaga Sámi Radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista