Misstänkt tjuvskytte av Bullmarksvargen

En ung varghanne sköts på söndagskvällen i Anundsjöområdet i Örnsköldsviks kommun. Skytten är misstänkt för grovt jaktbrott.

Det är andra gången på ett halvår som en varg skjuts i området.

Den unga hannen hade rivit tre renar och var på jakt efter en flock när den sköts vid Stora Uttersjön utanför Solberg i Örnsköldviks kommun vid 20-tiden på söndagskvällen, enligt Åsa Grip, informationschef hos polisen i Västernorrland.

Den skjutna vargen är den så kallade Bullmarksvargen som vandrade in i Västerbotten från Rotnareviret i Norge för några år sedan och då märktes utanför byn Bullmark.

Vargen, som varit försedd med radiosändare, har tidigare gått att följa via en hemsida på internet. För en månad sedan vandrade den in i Ångermanland.

Polisen har startat en utredning och en person är delgiven misstanke om grovt jaktbrott. Flera personer har förhörts om händelsen.

Platsen där vargen sköts ska dessutom undersökas ytterligare. Under tisdagen kommer ärendet om misstänkt jaktbrott att lämnas över till kammaråklagare Christer B Jarlås i Östersund som ansvarar för miljö- och viltmål.

Vargkroppen har förts till polishuset i Örnsköldsvik och ska skickas vidare till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för undersökning.

För drygt en vecka sedan väckte Christer B Jarlås åtal mot en jägare som i oktober sköt en varg i samma område. Jägaren, som hävdat att han sköt vargen i nödvärn för att freda sin hund, har åtalats för grovt jaktbrott. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".