Kritik mot sameskolchefens ledarstil

Sameskolchefen Britt Sara Allas Labba måste byta ledarstil om verksamheten ska utvecklas.Det konstateras i en utredning om skolverksamheten. Men Britt Sara Allas Labba säger sig jobba på bästa sätt utifrån förhållandena
 - Vi har lite tid och tiden är en aspekt som påverkar utgången av det tänkta, säger hon.

Utredarna Olof Johansson och Håkan Myrlund från Umeå universitet skriver i sammanfattnigen att skolchefen måste ändra i sätt att leda verksamheten.

Hon måste börja leda verksamheten ur pedagogiskt perspektiv och inte förvaltningsrättsligt.

Även ledningsgruppsmötena måste få ett innehåll som gynnar utvecklingen på skolorna, mer pedagogiska frågor och mindre information och uppgiftsutdelning.

Brist på tid
Men Britt Sara Allas Labba menar att bristen på tid och pengar gör det svårt att jobba annorlunda.

- Man kan inte bortse från det förvaltningsrättsliga för vi är ålagda att göra allt som finns bestämt i lagar och paragrafer. Det ena kan inte uteslutas för att priotera det andra, det är en mix av både och, säger Britt Sara Allas

Bästa förmåga
I en situation med lite tid och pengar så anser Britt Sara Allas Labba att hon leder verksamheten så bra som det är möjligt.

- Jag har gjort efter bästa förmåga och det finns toppar och dalar i alla människors arbete eller i resultatet av arbetet man gör, säger Britt Sara Allas.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".