Moderaterna vill skrota radiotjänst

Moderaterna vill skrota Radiotjänst. Om det blir verklighet skulle det innebära att 120 heltidsjobb försvinner från Kiruna.

På måndagen besökte moderaterna från Riksdagens kulturutskott Radiotjänst i Kiruna där 120 heltidsanställda jobbar.
Nio av tio hushåll betalar idag in teveavgiften. Men moderaterna vill alltså lägga ned Radiotjänsts arbete.

- Vi tror inte att det är långsiktigt hållbart med licensfinansiering. Idag kan många ta in tv via sin dator och mobiltelefon. Och då finns det mindre anledning att titta på tv-apparaten. Vi är oroliga för att det gör att betalningsviljan kommer att minska. Då undergrävs finansieringen av public service, säger, Cecilia Magnusson (m).

Istället tycker moderaterna att Sveriges Radio, Sveriges television och Utbildningsradion ska finansieras av alla via skatten.

- Det skulle ju förenkla också. Idag kostar verksamheten på Radiotjänst ungefär 160 miljoner kronor per år. Det är pengar vi skulle kunna använda till nåt annat än att försöka få alla att betalar.

Men den borgerliga alliansen är inte helt eniga i den här frågan.

Till sommaren kommer det att presenteras en utredning om hur public service ska finansieras framöver.

När det skulle kunna bli aktuellt med en nedläggning av Radiotjänst vet inte Cecilia Magnusson.

Magdalena Martinsson
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".