Samiskt informationscentrum avbryter samarbete med saminuorra

Några hundra skolelever kommer att gå miste om information om samers situation i Sverige idag. Det blir konsekvensen när samiskt informationscenter lämnar samarbetet med Saminuorra. Det trots att samiskt informationscenter ska informera om samer i Sverige.

Saminuorras ordförande, Lars-Miguel Utsi, tycker att det här är ett obegripligt agerande.

- Konsekvensen blir att många inte får veta om samer, säger han.

Bra arbete
Organisationen samenuorra har i över två år jobbat med projektet nuoras nurrii - tillsammans med Röda korset. Samiska ungdomar har informerat om samers situation på 20-talet skolor och drygt 1500 elever har fått veta om samers vardagliga situation. Arbetet har varit bra säger Lars-Miguel Utsi.

I höstas startade ett samarbete med samiskt informationscenter. De har sedan dess planerats för mer skolbesök. Till att börja med hade 15 skolor anmält intresse. Men Inga Britt Blindh på Samiskt informationscentrum, har tvärt valt att avsluta samarbetet.

- Jag vill ha lite mer ordning och reda på saker och ting och veta att folk ställer upp när jag ska göra en aktivitet. Jag vill inte att någon dagen före ett informationstillfälle ringer någon och säger att man inte kan ställa upp, säger Inga Britt Blindh

Osäker
Inga Britt Blindh ringde till dom ungdomar som saminuorra brukar anlita som informatörer. 2 av 10 sa direkt att dom var tillgängliga. Resten sa att de hade andra sysslor och det gjorde Inga Britt Blindh för osäker för att fortsätta projektet.

Lars-Miguel Utsi, saminuorras ordförande tycker att det är väldigt att informera svenska ungdomar om samer.

- Samarbetet med Röda korset har varit igång ett par år och det har fungerat utmärkt och vi har inte fått någon kritik från Röda korset. Det är svårt att förstå kritiken från samiskt informationscenter, säger Lars-Miguel Utsi. 

Planerar om
Projektet med Röda korset som samarbetspartner kommer att fortsätta och till hösten säger sig samiskt informationscentrum att satsa om.

- Det är viktigare att vi avbryter samarbetet här och nu och sen planerar vi om verksamheten där vi anställer ett par informatörer och då vet vi att dom kan ställa upp, säger Inga Britt Blindh på samiskt informationscentrum

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".