1 av 4
Magdalena Esseryd laddar för allsvensk premiär
2 av 4
Eskelinen beordrar armhävningar
3 av 4
Maggi hoppas på inhopp
4 av 4
Nye tränaren Rainer Eskelinen
Skellefteå

Allsvensk premiär med samiskt intresse

Ikväll är det seriepremiär med samiskt intresse i damallsvenskan i fotboll. Sameradion har inför premiären träffat samelandslagets Magdalena ”Maggi” Esseryd som spelar i Sunnanå SK från Skellefteå.
 - Jag ska göra mitt andra allsvenska mål i år, lovar hon.

I kväll startar det som enligt många bedömare är världens bästa damfotbollsliga, damallsvenskan. I två av lagen i serien finns samiska landslagsspelare. June Pedersen i Umeå IK och Magdalena Esseryd i Sunnanå SK  

Umeå IK har vunnit damallsvenskan de tre senaste åren och siktar givetvis på guld i år igen. Sunnanå blev femma i serien i fjol och i år siktar man på att komma bland de fyra främsta.

Sameradion var med när spelarna i Sunnanå samlades till en av de sista träningarna inför matchen. Egentligen skulle det blivit ett pass på Norrvalla konstgräsplan i Skellefteå men minusgrader och snö tvingade laget inomhus till styrketräningslokalen.

Knäskada

Tränaren Rainer Eskelinen vill inte riskera några skador så här tätt inpå seriepremiären och beordrar inomhusträning. Den formen av träning är annars nåt som Magdalena Esseryd helst vill slippa.

- Ja, jag är less på det.

En skada med påföljande operation i knät har nämligen gjort styrketräningslokalen till hennes andra hem under vintern och försäsongen. Efter operationen har läkningen gått enligt planerna och Magdalena är helt återställd. Men ännu saknas matchträning innan hon är i ordentlig form och därför kommer hon inte heller att spela från start i premiären mot nykomlingen Umeå Södra på bortaplan.

- Jag måste vara realist och känna att jag är inte riktigt i fin form ännu men just nu är det bara kul att vara tillbaka och jag hoppas i alla fall få göra ett inhopp.

”Hon är otäck att möta”

Lagen möttes nyligen i en träningsmatch och då vann Sunnanå med 4-0 och Maggie tror på vinst även denna gång.

Magdalena Esseryd, eller ”Maggi” som hon kallas, spelar vänsterback och det är något hon gör bra enligt tränaren Rainer Eskelinen.

- Hon har en härlig vänsterfot och hon är en vädigt aggresiv spelare som är väldigt otäck att möta, en spännande spelare, sammanfattar Eskelinen.

Siktar på mål

Förutom att komma på en bättre plats i serien än i fjol så hoppas Maggi Esseryd att Sunnanå efter säsongen ska ha utvecklats som lag och att hon har gjort sitt andra mål.

- Jag har bara gjort ett allsvenskt mål och det är för dåligt, avslutar Maggi med ett skratt.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".