Samerådet beredda att gå till FN för samebyars rätt till ersättning av LKAB

Det är ett uppenbart brott mot de internationella urfolksrättigheterna att samebyarna som deltar i planeringen av Kirunaflytten inte får betalt. Det skriver Samerådet i ett brev till regeringen och LKAB. Om samebyarna inte får ersättning nu kommer samerådet att vända sig till FN och till LKABs kunder.

Samerådet har skickat ett brev adresserat till statsminister Fredrik Reinfeldt och LKABs vd Ola Johnsson där de båda får skarp kritik för att staten och gruvbolaget vägrar betala ersättning till samebyarna för deras engagemang i stadsflytten.

Om inte staten och LKAB nu ändrar uppfattning kommer Samerådet att vända sig till FN och till LKABs kunder.

- Vi kommer isåfall be internationella aktörer att ge ett utlåtande om vad de tycker om den här situationen. Till LKABs kunder kan vi tala om att här har ni ett brott mot samernas rättigheter och är ni verkligen intresserade av att köpa produkter av ett bolag som helt negligerar urfolksrättigheter, säger Mattias Åhrén som leder samerådets människorättsavdelning.

Leavas och Gabna samebyar räknar med att de hittills har lagt ner ungefär en halv miljon på att vara med i stadsflyttsplaneringen och bevaka att det inte blir alltför stort intrång på deras renskötselmarker.

Samerådet kräver nu att samebyarna ska få ersättning retroaktivt för det jobb de redan gjort och att de framöver får betalt för förlorad arbetsinkomst och för kostnader för experter och advokat som kan behöva anlitas.

Mattias Åhrén säger att staten och företaget bryter mot en av grundpelarna i internationell rätt för urfolk - nämligen den att urfolk ska få säga sitt i beslut som påverkar dem.

- Samebyarna får ingen reell möjlighet att delta eftersom stadsflytten är ett gigantiskt projekt som kräver enormt mycket tid och resurser. Man kan inte bara säga att okej ni får vara med, men sen inte ge dem praktisk möjlighet att delta, säger Mattias Åhrén.

Magdalena Martinsson
SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista