Jämtland

Kråik kräver ändrad lagstiftning av jaktförordningen

Fallet med den skjutna Bullmarksvargen, synliggör en diskriminerande lagstiftning. Det hävdar sametingets vice styrelseordförande Anders Kråik.

Enligt Kråik så har inte renskötare samma möjligheter som andra tamdjursägare att skydda sina djur mot rovdjursangrepp.

- När tamdjursägare i södra Sverige fick problem med vargar blev det en heta diskussioner kring det. Och utifrån det så förändrade staten lagstiftningen kring paragraf 28, så att tamdjursägarna fick rätt att skjuta rovdjuren för att freda tamdjuren.

Fungerar inte för rennäringen
Jaktförordningens 28:e paragraf ger djurägare rätt att i nödvärn skjuta varg som attackerar tamdjur.

Men för rennäringen fungerar inte lagen, menar Kråik.
 - Det här handlar om diskriminering. När man har en lag som bara är tillämplig för en viss grupp, men inte för en annan grupp, säger Kråik.

När riksdagen ändrade den här lagen så sas det att det även gäller rennäringen. Men Anders Kråik menar att det påståendet visar på okunskap.

- Man har inte en förståelse för hur rennäringen bedrivs. Rennäringen bedrivs inte inom inhägnat område utan på fria ytor t.ex. till fjälls. En renskötare får inte ha vapen med på till exempel skotern, det förbjuder lagstiftningen. Och därför måste den ses över och anpassas till rennäringens förutsättningar, hävdar Anders Kråik.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista